Familjens baljväxtprojekt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Familjens baljväxtprojekt

Egentligen skulle vi inte. Men det var så svårt att låta bli. Och så är det ju så roligt. Särskilt som det formades en gemensam önskan och lite av en utmaning. Som i och för sig inte behöver vara krånglig och komplicerad - så länge vi är två som pillar ur bönorna.

Förra veckan rensad barnen och jag en del av de läckra cannelini-bönorna som senare landade i en magiskt god chili-con-carne tillsammans med hemkokt tomatröra, majs och lök. Jag var portad från köket eftersom jag inte kunde låta bli att nalla av bönorna. Jag hade kokt dem enklast möjliga endast i lättsaltat vatten - det blir allra godast tycker jag eftersom bönornas smak är så tydlig då.

Vi är köttätare. Två dagar i veckan står det kött på matsedeln och vi äter också köttpålägg till frukost, mest leverpastej men också skinka någon gång ibland. Jämfört med många andra hushåll äter vi ganska lite kött. Eftersom våra matkostnader sjunkit så sedan vi började odla riktigt mycket grönsaker hemma kan vi lägga en del pengar på att köpa riktigt bra och närproducerat kött. De två frysboxarna rymmer, mest grönsaker förstås men också, griskött från byns utegrisar, lammkött från väninnans flock och nötkött från en gård inte långt härifrån. Vi äter mycket sällan kyckling och har senaste tiden kunnat hålla oss till de höns jag slaktat själv, men ibland behöver vi komplettera. Utöver kött-dagarna äter vi fisk en eller två gånger per vecka och helt vegetariskt resten.

Vårt sätt att konsumera kött är ingen källa till dåligt samvete och det är inte det som får oss att fundera kring att äta mer baljväxter. Det är helt enkelt gott med bönor och ärter. Och supernyttigt. Den fenomenala bloggen Baljväxtakademin skriver: "Torkade baljväxter är UNIKA eftersom de kan placeras in i varje av de tre delarna i tallriksmodellen: grönsaksdelen, proteindelen och kolhydratdelen!" Baljväxterna behöver inte nödvändigtvis ersätta våra få köttdagar, men våra helvegetariska dagar skulle inte bli sämre om vi använde ännu mer av dem.

 

Bondbönor ligger i sin balja på en röd planka.

Vanliga hederliga bondbönor är jättefin mat. Underbara i biffar och grytor.

 

Små runda svarta bönor inuti en bönskida.

'Black coco bean' är en liten svart kokböna som är mycket god, både färsk och mogen torkad. Fröer finns på utländska frösajter.

 

Vita och rosa bönor ligger på en röd träbit.

Borlottobönor är lättodlade kokbönor, riktigt goda färska, kokade och sedan serverade med smör. Plantorna finns i både höga och låga sorter.

 

Gemensam önskan om mer baljväxter
Det är sällan min man lägger fram önskemål som har med trädgården att göra och kanske är jag därför extra mottaglig för idéer från honom om just det. Nu lyftes önskemålet om att vi ska bli ännu bättre på att äta baljväxter och det är en kul utmaning. Så det här året ska vi utforska hur vi kan klämma in bönor och ärter i vår matlagning och hitta sätt att göra det på som hela familjen gillar. Det blir jätteroligt!

Dessbättre passar den här utmaningen in väldigt bra rent odlingsmässigt. I år har nämligen växtföljden gett mig hela det varma härliga kvarteret med alla djupbäddarna, placerade i ett skyddat läge mellan stenmur och plank, att odla bönor på. Jag har velat fram och tillbaka om hur mycket jag ska odla och landade först i att jag skulle begränsa mig något och inte bli sådär böngalen som det är lätt att bli när alla läckra fröer ligger i små påsar framför en. Men nu har jag en anledning att låta fantasin skena.

Läs och se mer: 
Plantera bönor i täckodlad bädd
Så bönor i toapappersrullar
Laga gratinerade brytbönor

De baljväxter vi använder och har nytta av är: sockerärter, märgärter (gröna ärter), brytbönor, vaxbönor, kokbönor och bondbönor. I år har jag för första gången sedan 2011 köpt frö till skärbönor och har tänkt ge dem ett nytt försök. Första året jag odlade den stora köksträdgården skördade jag jättemycket skärbönor till ingen nytta - vi kunde inte hitta på sätt att använda dem som vi tyckte om. Nu kanske är rätt tid att utforska det mer. Annars är det inga större nyheter jag tänkt mig i utbudet. Bara mer. Och framförallt ett gemensamt fokus på att hitta bra sätt att använda dem på som passar vår matlagning.

 

Gröna ärtskidor ligger i en djup tallrik.

Märgärter (gröna ärter) har varit en av de största aha-upplevelserna för mig. Så mycket godare än de frysta gröna ärterna som finns att köpa i butik. Jag älskar dem!

 

Under veckan ska jag berätta mer om årets bönkvarter och hur jag planerar och odlar det. Och varför bönor är så fantastiska att odla mycket av för den som vill äta riktigt mycket mat från den egna trädgården. Och har du tips på det där med att tillaga skärbönor får du gärna skriva en liten rad i kommentarsfältet...
/Sara Bäckmo

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46496" yos yod yot ]

25. januari 2016