19. November 2020

Odla solrosor - lätta och stor variation

Röd solros med knopp

Foto: Fotograf Ida Sjöö

 

En av de mest underbara sommarblommorna att odla i trädgården är solrosor. Blommorna är för de flesta en stor dos sommar på höga kraftiga stjälkar. Det finns så många fina sorter att odla. Själv har jag mest velat njuta dem ute i trädgården, där höga och färgglada sorter är ståtliga utropstecken i planteringarna. Och gissa vad? Det finns förstås fina sorter med något mindre blommor, som gör sig fint i sommarens blomsterbuketter med.

 

Solros i bukett

Foto: Fotograf Ida Sjöö

Maffig i många varianter

 

För dig som är helt ny med trädgåd känns solrosor igen i första hand på fröerna. Fågelmat, kanske du tänker? Och ja, fröerna återfinns ofta i fröblandningar till fåglarnas vintermat. Vart och ett av fröerna kan bilda en solros.

Det finns många olika sorters solrosor. Mest kanske du tänker på en hög kraftig stjälk, med gröna blad och en rejäl gul blomma med svart mitt uppe på toppen. Av dessa varianter finns det hur många som helst, höga och låga och i olika nyanser av gult. Om du gillar solrosor gör du bäst i att kika på olika sorter till säsongens odling. Det finns flera solrosor med röda toner som är mycket läckra att odla.

 

Stor gul solros

Foto: Fotograf Ida Sjöö

Solros är mycket

 

Länk:

 

Solros heter sunflower på engelska och det vetenskapliga namnet är Helianthus.

 

Att odla solros är enkelt och roligt. Plantorna blir ofta stora och ger blommor som skänker glädje under lång tid. De riktigt höga och kraftiga sorterna är nästan som monster i landet och behöver sågas ner på hösten, till barnens stora glädje. Bäst trivs solrosor i soligt läge i trädgården, i jord som är gödslad. Växtdelarna som är kvar efter blomning kan användas till att grävas ner i nya land och blir då mat till maskarna. Det går också bra att köra stammar och blad genom kompostkvarnen och få ett mer finfördelat material att lägga på odlingsbäddar som en del av täckmaterial.

 

Det är lockande att ta egna frö från solrosor, men det finns en liten sak du bör känna till om du vill prova. Solrosor korsar sig lätt med andra sorters solrosor. Fröerna från den blomma du har i trädgården ger sannolikt inte samma sorts blomma nästa år. Ofta väljer vi sort med omsorg och har till exempel en favorit när det kommer till färg eller växtsätt. Vill du vara säker på att få lika fina blommor till nästa år är det bäst att köpa nya frön till samma sort. Annars kan du lätt bli besviken.

 

Solros i olika stadie att ha i bukett

Foto: Fotograf Ida Sjöö

Tips: Knoppen är toppen

Solrosor är förstås vackra som de är, men nästan vackrare än den utslagna blomman är knoppen. Den liknar nästan en tistel, med sin mörka och lite taggiga uppsyn. Solrosknoppen är ett vackert inslag i buketten och passar med sin färg till det mesta.

 

 

 

I grönsakslandet

 

Solrosor har en given plats i grönsaklandet och kan odlas som sällskap till det mesta. Det är en intressant växt att odla som sällskap till grönsaker eftersom de höga stjälkarna bilar avgränsningar och ”skärmar”, som bara varar under den aktuella säsongen. Snyggast är solrosor som bakgrundsväxt eller fond till andra grönsaker. Tänk på att höjden gör att solrosorna skuggar allt som står bakom och att det därför är en god idé att fundera över placeringen ett varv extra. Det finns många riktigt låga sorter av solros som kan odlas som kantväxt och sällskap till grönsaker. Snyggas är solrosor tillsammans med andra kraftiga växter, där de lyfter varandra snarare än att en dominerar. Kål och är mycket vacker tillsammans med solrosor, liksom pumpa och squash.

Röd solros som snittblomma

Foto: Fotograf Ida Sjöö

 

I buketter och arrangemang

De vanligaste sorterna av solrosor är ganska stora och blaffiga och tar över ganska mycket av intrycket. I en vas kan en enda solros räcka för att göra det lite fint, eller några till av mindre sorter. Till buketter och arrangemang är ett ett varmt tips att satsa på solrosor av småblommiga sorter. Dessa brukar dessutom ha ett mer grenat växtsätt, där varje planta ger många blommor att knipsa. När du plockar blommor från plantan växer det fram nya till sent på säsongen.

 

Solros i bukett

Foto: Fotograf Ida Sjöö

 

Länk: Bind bukett i spiralform

 

 

Tips för odling i punktform

 

kan sås direkt i landet på våren

för tidig blomning är det fiffigt att förså plantor i växthus eller inomhus på våren

så i pluggbrätten för lätthanterliga plantor att sätta ut

så 1-3 frön i varje plugg och dela plantorna vid utplantering

sätt stora plantor med avstånd på 20-30 cm från varandra så de får plats att utvecklas

nyp bort eller klipp av blommor som vissnat så blommar plantan längre

 

 

 

Favoritsorter – Ice Cream & Mrs Mars

 

När jag odlat solrosor i trädgården för att njuta av blommorna bara där, har jag ofta satsat på de rödaktiga sorterna. Den röda tonerna går så fint ihop med grönsakernas bladverk och är inte lika skrikiga som de gula och orange blommorna. Mrs Mars är en något lägre solros som är urläcker som samplanteringsväxt till just grönsaker.

 

2020 odlade jag en mycket vacker cremegul solros som heter Ice Cream. Den blev snabbt en favorit i min nya hobby – buketterna. Solrosorna växte fram i snabb takt från en sen sån och var en given favorit som sällskap till de flesta sommarblommor från trädgården. De ljusa blommorna tar inte över buketten på samma sätt som de grälla gula färgerna och det faller mig i smaken.

 

Röda solroser som snittblommor

Foto: Fotograf Ida Sjöö

 

Text: Sara Bäckmo

Foto: Ida Sjöö

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *