19. November 2020

Mitt första blomsterarrangemang i hönsnät

Sara visar sitt första arrangemang

Fotograf: Ida Sjöö

En tämligen lyckad pjäs i fluffigt rosa och grönt – mitt första blomsterarrangemang. Lagom spretigt och vackert i en glasskål. Och jag är förälskad!

I augusti samlade jag en blå skurhink full med blommor. Jag hade ingen särskild tanke på vad det skulle bli, men det var nog främst en bukett jag föreställt mig. Blommorna valdes utifrån mina favoritfärger och vad som råkade finnas där jag passerade. Jag samlade på mig blomster både hemifrån och från lilla trädgården på berget.

 

Detaljbild på Saras första arrangemang

Fotograf: Ida Sjöö

 

Saras första arrangemang

Fotograf: Ida Sjöö

 

Detaljbild på Saras första arrangemang

Fotograf: Ida Sjöö

 

Växterna i mitt arrangemang

  • dahlia
  • klematis
  • höstanemon
  • luktärt
  • kärleksört
  • mangold
  • rosenkvitten
  • solros
  • fänkål

 

Grund av hönsnät

Grunden i arrangemanget är en glasskål med vatten som jag proppat ner en klump med hönstnät i. Bladen är bortrepade från stjälkarna, en bit ovanför den del som står i vatten.

Det var inte helt självklart att sätta igång med det här projektet. Jag har varit lite skrajsen för att göra en sån här pryl, för att det känts avancerat, svårt och lite too much. När jag kikat på lite videos där florister och amatörer gör blomsterarrangemang har de olika teknikerna och sätten att arrangera mest komplicerat och fått mig att tänka ”det är inte för mig”. När jag ändå bestämde mig för att prova, valde jag att inte fokusera alls på hur andra gjort. Bara på hur jag själv kände för att göra i stunden. Det var härligt!

 

Go with the flow

När jag delade en bild på min blomsterpryl på Instagram frågade en del hur jag gjort. I den här videon visar jag kort hur jag startade.

Jag hade ingen särskild plan för hur jag ska placera varken blommor eller blad, utöver de blad från höstanemoner som ligger över, och täcker, glasskålens kant. Övriga stjälkar har jag satt ner där jag tycker de passar och gör sig fint i förhållande till annat. Gröna blad och stjälkar har fått fylla ut mellan blommorna.

Något jag försökt att få till är att något sticker upp lite fiffigt, nästan med ett litet ”tittut” på läppen. Liksom att något får hänga och spreta lite på kanten och snirkla sig i riktningar som jag inte har koll på. Knopparna från klematis är så fint till detta.

Detaljbild på Saras första arrangemang

Fotograf: Ida Sjöö

 

Luktärter i arrangemang

Fotograf: Ida Sjöö

Tips: Låt luktärterna spreta
Det är vanligast att använda luktärter på sin tunna stjälk i buketter. Men prova att knipsa en hel topp att använda i buketter eller arrangemang. De lever sitt eget liv och har vacker spretig form.

 

 

Sara gör ett arrangemang

Foto: Fotograf Ida Sjöö

 

Var ska man ha ett arrangemang som detta? En bukett är i alla avseenden enklare att härbärgera inomhus, men den här stora bjässen är så rolig att titta på. Verkligen! Jag ställde min premiärpjäs i köket i skrivarstugan, där jag enkelt kunde se den både då jag jobbade och gjorde annat. Alla blommor stod sig oförskämt fint under många dagar.

Och vet du vad jag gjorde när blommorna gjort sitt? Då gjorde jag en ny blomsterbomb!

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *