19. November 2020

8 UTKAST Bara blommor

8. Bara blommor

Den här helgen med Emily (vi hade ett härligt kvällshäng dagen innan vår work-shop...) gav mig en väldigt fin insikt, som jag praktiserat efter det.

Bara blommor är okej!

Låt mig förklara. När jag ska lära mig något nytt är YouTube min favoritkälla till inspiration. Under året när jag hungrat efter blommor har jag kikat på när fantastiskt kreativa människor gör buketter och arrangemang och grejer. Och försökt snappa upp användbara saker.

Något de allra flesta betonar är hur viktigt det är att använda olika bladmassa för att bygga struktur och stabilitet i ett arrangemang. Det ser onekligen vackert ut. Och traditionellt, många gånger.

På kvällskvisten fick Emily dåndimpen när hon såg trädgårdens vackra höstanemoner och började leka med något skirt och svävande bedårande av dessa. I glasskålen tornade tunna stänglar med olika skära nyanser i toppen. Det var så fint! Så, jag frågade om hennes inställning till alltid-grönt-grejen. Man kan väl köra bara blommor om man vill det, var det enkla svaret. Så befriande.

Emilys tips:

En princip som man kan applicera på traditionella basen av grönt. Bas av blomma istället – av höstanemonen. Byt ut bladen mot blomma, som du försöker skapa en våg- s-form, diagonalen. Du fårfärgen, känslan av det luftiga skira och du får formen, Det är den som sveper genom hela och som är basen i det arrangemanget. Uttrycket då har jag blivit förtjust i att jobb

 

 

Efter kursen har jag gjort flera blomsterprylar och frossat just i blommor. Det har varit massivt kul! Att se alla blommorna fint arrangerade har gjort stort intryck på mig och fått mig att se och fundera på saker jag inte intresserat mig för tidigare. Hur blommornas färgskalor kan hänga ihop. Vilka slags kronblad som kompletterar varandra. Hur stjälkarna blir en del av upplevelsen. Och att alla blommor tillsammans blir en helhet om de sätts på (i mitt tycke) bra sätt och hur det stör mig om de hamnar fel.

Ett tips jag själv skickar med från mina nybörjarstunder med blomsterarrangemang är att särskilt kika efter knoppar och andra intressanta stadier av blomman. Man kan faktiskt frisera en blomma så att den ser lite annorlunda ut. Kanske kan du plocka bort kronbladen och få en liten "knapp" på stjälk att använda? Eller en vacker fröställning?

Nu ser jag fram emot att gå loss bland fröpåsarna och planera nästa års odling. Något jag saknat i år är de blå nyanserna bland mina blommor. Det ska jag försöka ändra på.

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *