Min första bädd enligt hugelkultur - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Min första bädd enligt hugelkultur

Nu har jag gjort en hugelbädd och hoppas ha skapat en bra växtplats på ett torrt läge med hjälpa av mängder av trädgårdsskräp.

En odlingsbädd längs husgavel i söderläge, inramad av kant av sten.

Den färdiga bädden rymmer ett helt äppelträd och många säckar gräsklipp och löv.

 

Det var rätt länge sedan jag stötte på begreppet hugelkultur (också hügelkultur) när jag sökte efter olika sätt att bygga djupbäddar och upphöjda bäddar på Pinterest. Det var enkelt att få mer praktisk info på YouTube och jag blev nyfiken. Den här typen av bäddar byggs nämligen av en mängd olika slags trädgårdsskräp, med till exempel stockar och grova grenar som bas. Jag vill ju använda allt som på något sätt blir över i trädgården, också ett nedsågat träd om så skulle vara, och såg min möjlighet med såna här bäddar.

 

En slags trä-kompost

Förenklat sätt är hugelbädden en upphöjd bädd, eller till och med kulle beroende på hur stor den görs, som grundas med olika grovt trä. På ett finurligt sätt bildas små vattenreservoarer genom att en stor mängd fukt lagras i de förmultnande trädelarna. Under många år efter det att bädden skapats sugs fukt upp av träet och utsöndrar den sedan till växter som planteras ovanpå bädden. Den kan liknas vid en vanlig komposthög, med den skillnaden att den är grundad med en mängd trä. Hugelkultur är ett sätt att skapa odlingsyta som ofta förekommer inom permakultur.

Det finns en oändlig mängd fakta att läsa om hugelbäddar och intressant grafik som visar hur den något toppiga bädden får vatten att rinna ner längs sidorna och vidare ner i nedersta lagret av trä. Googla vidare om du är nyfiken på detaljerna.

 

Bädd för torrt läge

I min trädgård är jag ju intresserad av att minska behovet av vattning så gott det bara går och därför skulle bäddar enligt hugelprincipen vara toppen. Särskilt på vår södersida längs huset, där jag ända sedan jag köpte stället drömt om en prunkande perennrabatt. Här är det rysligt torrt eftersom solen ligger på under större delen av dagarna och för att något ska växa alla behöver bevattning funka, på något sätt.

I höstas (2015) påbörjade vi arbetet med att göra ett slags uterum på södersidan. Inte inglasat eller så, utan mer i form av en plats omsluten av häckar och växtlighet, ska berätta mer om det senare. Då hade vi hjälp av grannen med grävmaskin som jämnade till markytan och han förberedde då också den nya bädden genom att ta några tag med skopan så att en liten sänka bildades där bädden skulle vara, en bit ut från huset. Det är mycket sten i backen här och jag fick jobba ganska mycket också för hand för att få diket ungefär som jag ville.

 

Södersidan uppgrävd.

Gropen, som den såg ut innan jag jämnat till formen för hand med spade.

 

Det gamla äppelträdet som stått på södersidan och aldrig gett någon ätbar frukt sågades ner innan uteplatsen började förberedas och de grova bitarna lade jag som grund i min nya bädd, tillsammans med en grenkompost. Den har jag envist sparat och fyllt på med jämna mellanrum just för något sånt här projekt, trots att det klokaste varit att elda upp den. Den som spar har.

 

Grenar i botten av en odlingsbädd.

Den nya bädden grundades med det nedsågade äppelträdet och en gammal grenkompost.

 

Bädden täckt med gräsklipp.

Ett av många lager i bädden var gammalt gräsklipp jag haft stående i säckar.

 

Efter det lassade jag på i princip allt jag hade lagrat enligt principen grovt material underst och fint och lättnedbrytbart överst. Bädden rymmer halvbrunnen kompost, löv, ensilage, gräsklipp, grova växtdelar och hönsskit. Högen blev ganska hög när sedan all bortgrävd jord sållats och lagts tillbaka över bädden, men jag hade lätt kunnat fylla den med dubbelt så mycket material.

 

Jag och Otto jobbar tillsammans med att lassa jord på bädden.

Min underbara följeslagare i trädgården, Otto. Så entusiastisk inför alla projekt och älskar att vara med och jobba. Vi sållade jorden ganska noga för att få med så lite ogräsrötter och sten som möjligt i den nya bädden.

 

Precis som allt annat lite tyngre och större jobb i trädgården så tog det en evighet för allt att bli klart. Flera månader. Efter att själva bädden var gjord fyllde jag på med stenmjöl ovanpå ett lager tidningar närmast huset och återanvände all bortgrävd sten till en kant mellan bädden och träflisen på andra sidan. Bit för bit, en liten stund om dagen och oftast i sällskap med tre små.

Nu har bädden planats ut, med hjälp av barn som varit sugna på att kratta, krafsande katter och leksugen hund. Jag hade önskat att bädden täckts med ett lämpligt material under vintern, men det har inte blivit av, helt enkelt för att jag behövt det jag skrapat ihop på annat håll. Men så fort jag har gräsklipp eller annat under våren åker det på för att hålla kvar så mycket vatten som möjligt i bädden.

 

Sten kantar in den nya odlingsbädden.

Bädden har sjunkit under månaderna som gått och hamnar så småningom i nivå med marken omkring. När den täckodlas byggs höjden på igen.

 

Ja, så här har jag gjort min första hugelbädd en bädd enligt principen om hugelkultur. Nu vilar den över vintern och i sommar sätter jag näringskrävande och solälskande grönsaker här, typ tomater och paprika. Funderar också på att sätta pallkragar med lock över ytan tidigt på våren för att kunna dra nytta av det fina läget och odla läckra bladgrönsaker. Men, det beror helt på vad jag mäktar med. Och äntligen vet jag hur jag ska använda också väldigt grovt material som blir över här hemma, som nedsågade träd, värdelös ved och nedblåsta grenar. Jag lagrar det på hög och bygger nya bäddar allteftersom.
/Sara Bäckmo

Uppdatering: Så här blev det sedan! Se resultatet i videon nedan.

 

 

Läs mer om att skapa ny odlingsyta här:
Gräv en enkel bädd
Lätt att göra ny odlingsyta
Bryt ny mark genom att täcka

 

15. december 2015