När ska man skörda lök?

Sommaren är högsäsong för lök i alla former. Jag älskar hemodlad kepalök, alltså gul lök, röd lök, silverlök och sådana sorter. Dessa kan skördas i olika stadier, där vissa ger tydliga tecken på när det är dags. Här har jag skrivit om hur du ser att det är dags att skörda lök.

Ett knippe gul lök ligger på marken.

Ett fint knippe nyskördad lök till maten. Det blev pannbiff med stekt lök och potatismos.

 

Tack och lov växer löken bättre i år (2019) än 2018. Det har varit en oro att det här året skulle bli lika dåligt som förra, då löken växte långsamt i torkan och knappt blev större än sättlök hos mig. Redan nu kan jag skörda lök som odlats i tunnelväxthuset och har sedan fin scharlottenlök och salladslök att börja nalla av.

Av era frågor i kommentarsfälten ser jag att ni också odlar lök. Och ni undrar hur man ser att löken är färdig att skörda.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Lök för färskkonsumtion

Egentligen kan man säga att löken är färdig att skördas när du tycker att den är lagom stor att ätas. Den behöver inte alls ha uppnått någon särskild storlek eller stadium. En späd lök med spänstig blast är suverän i salladen under sommaren. Men roligast är förstås om den blivit lite större än själva sättlöken.

Ett tips är att odla en särskilt snabbväxande lök som kan skördas färsk under sommaren. Då kan den andra, lagringsdugliga, löken växa vidare ostört.

Skörda löken genom att försiktigt vrida och samtidigt dra den upp ur jorden. Putsa bort rötterna och det halvtorra yttre skalet på löken, om det ser ut att behövas. Både löken och blasten kan ätas och användas i matlagningen.

 

Läs mer: Dags att tänka på lök

 

Lök för lagring

Lök är oerhört finurlig och talar om själv för odlaren när det börjar bli dags för skörd. Det finns ett väldigt tydligt tecken. Blasten viker sig! Det går inte att misstolkas. När löken tycker att den gett allt den har börjar den göra sig redo för en slags vila, genom att torka ihop blasten. Första stadiet är att blasten förlorar sin spänst och viker sig nittio grader strax ovanför löken.

När blasten viks är det bra att hålla koll på både lök och väder. Är det torrt väder kan löken stå kvar i jorden några dagar till för att torka. Sedan skördas den och läggs på marken, eller i garanterat torrt annat utrymme, för att eftertorka. Klipp för jösse namn inte av blasten! Den ska självtorka. Då täpper löken på ett magnifikt sätt igen infartsvägen för bakterier och annat in till själva löken, så att den kan lagras på bra sätt riktigt länge. Om blasten klipps av försämras lagringsdugligheten.

 

Läs mer: Lagra lök

 

En hand håller en lök med blast som vikt sig.

Från en dag till en annan nästan, förlorar blasten sin spänst och viker sig.

 

Lökblast sedd ovanifrån när den vikt sig över marken.

I landen ligger blasten ner över marken och det går inte att hejda lökens nästa steg.

 

Lök hänger för att torka längs en faluröd fasad.

Här hänger lök i stora knippen längs husväggen för att torka innan jag tar in och lagrar dem.

 

Skörda när

  • lökblasten är grön och spänstig och löken vuxit sig större än sättlöken var
  • när blasten förlorat sin spänst, gulnat och vikt sig över marken

 

Läs mer: Sätta lök på hösten

 

Ett knippe gul lök ligger på m

Även om löken inte är så stor som i mataffären är den det godaste som finns. Färsk och hemodlad.

 

Löken i det här inlägget har jag odlat i lilla tunnelväxthuset. Min erfarenhet av att odla lök (alltså olika sorter av gul lök, så kallad kepalök) i växthus är att det ofta blir mycket blast och betydligt mindre lökar än ute på friland. Jag tolkar det som att det ofta är för varmt och lite för torrt i mina växthus för att löken ska ge maximal tillväxt. Men den tidiga skörden är mer än välkommen även om löken inte är enorm. Hemodlad färsk lök är den godaste som finns!
/Sara Bäckmo

25. juni 2019

13 svar till “När ska man skörda lök?”

  1. Annika skriver:

    Tack för ovärderlig info! Vad jag än googlar om så finner jag tydliga och informativa tips från dig! 🙂 Vad skulle jag/vi göra utan din sida?
    Med önskan om ett fortsatt gott odlingar
    Annika zon 3 Östergötland

  2. Marianne gillman skriver:

    Hej Sara
    Tack för intressant läsning.
    Jag har en fråga kring jorden du odlar löken i . Vad har du för typ av jord ? Näring?
    Vad trivs löken bäst i?
    Mvh marianne

  3. Pia skriver:

    Toppen! Tack.

  4. Ninnie skriver:

    Hur tänker man med växtföljden, med lök satt på hösten som skördats nu. Visst borde det gå att utnyttja ytan för att så salladslök?
    Har snart tre tomma pallkragar, en efter Longor och två efter vitlöken, då den lyckats bra i år och många är redan nu stora nog och blasten har gulnat en bra bit upp!

    Det är öht svårt med växtföljden i pallkragar, då jag vill ha mycket av vissa... och inte lika mycket av annat!

  5. monicahalstensen skriver:

    Hei Sara!
    Jeg lurer på hvordan man ser når hvitløk er klar til å høstes
    Hilsen Monica

  6. […] Läs mer: När ska man skörda lök […]

  7. Maria Klarin skriver:

    Hej! Några av lökarna har stora knoppar. Gissar att all kraft går dit från löken.... Ska jag kapa blomstjälkarna? Tack på förhand / Maria

    • Sara Bäckmo skriver:

      Nej, då ska du skörda hela löken. Det gör man just när man ser att löken går i blom, annars (precis som du säger) stjäl blomningen all energi från löken. Ät upp de delar som fortfarande är fina.

  8. Maria Klarin skriver:

    Tack snälla för svar! Då åker de också upp tillsammans med de som är i 90-graders vinkel 😉

  9. Emma Thyberg skriver:

    Hej! Blasten har försvunnit på flera lökar redan nu. Tror sniglarna tog även den. Snopet. Lökarna står i jorden o verkar fina ändå. Men antar att det är dags att ta upp dem nu? Hur förvara bäst? Vinden är väldigt varm just nu-annars tänkte jag det hade varit bra.

  10. Birgitta Romle'n skriver:

    Hej.
    Tack för fina råd, tips o intressant läsning!
    Du skriver ofta om "Kajp-lök", vad är det?
    MVH Birgitta

  11. Annie skriver:

    Vitlöken då? Jag har odlat vitlök för görsta ggn, satte den dock helt galet sent 12 dec (milt väder för årstiden men med spätt o påsjord över o löv o trädgårdsbröte som frostskydd första tiden)
    Har gödslat en giv i maj o en efter midsommar men den är o har varit lite gul o topparna på blasten rättså länge nu och jag misstänker att detta beror på antingen nån period av för torrt el för lite gödsel.. Stämmer det eller är det helt enkelt dags för skörd?

    • Frida L skriver:

      Dags för skörd! När ca 50% av blasten (på respektive vitlök) börjat gulna är det dags att skörda vitlöken. Som jag fått lära mig iaf. Och det brukar vara i juli/augusti beroende på var i landet du bor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *