Så grönsaker i juli - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Så grönsaker i juli

Jag hoppas att du som förvånat dig själv med att få supertidig skörd av grönsaker också är sugen på att få en riktigt sen skörd. Nu börjar vi så för den!

Ett stort kålhuvud ligger på marken bredvid en skördekniv.

Kinesisk salladskål är en utmärkt grönsak att så i juli. Den växer snabbt och kan börja skördas cirka sex veckor efter sådd. 

 

Juli är en häftig månad. Nu sker ett skifte när det gäller sådder och grönsaker. Odlingen ligger i startgrop för att ändra karaktär, från sommarodling till vinterodling. Själv tycker jag den här perioden är otroligt kreativ, spännande och utmanande!

Sedan flera år tillbaka vet jag att jag kan odla jättemycket mat för skörd under höst, senhöst och vinter. Många grönsaker tål vårt kalla klimat bra. Men allt det som ska skördas sent måste odlas fram nu. Nu, nu, nu. För mig innebär därför inte juli en tillbakalutad latmånad - nu vässar jag geniknölarna och försöker göra allt jag gjorde förra året lite bättre. Och jag sår mängder! Nu är det perfekt att ha många pluggbrätten att fylla med grönsaker som om några veckor kan börja planteras ut där det blivit plats ledig.

Mitt bästa tips till dig som vill hänga med på en grönsaksresa också under hösten/vintern är att göra en lista över de grönsaker som är möjliga att odla i kyligt klimat och därefter välja ut dem du gillar att äta, eller åtminstone tror dig vilja äta. Sen så. Senare ska jag skriva mer om bra odlingsplatser för höstgrönsakerna, men först en lista över de grönsaker jag sår nu i juli.

 

Försådd för senare utplantering på friland:
Sallat
Kinesisk salladskål
Broccoli
Svartkål
Grönkål
Kålrabbi
Sockerärter
Rödbeta
Majrova
Rättika
Daikon
Pak choi
Nyzeeländsk spenat
Kailaan
Mizuna
Tsatsoi

 

Friland:
Piplök
Sommarmorötter
Dill
Persilja
Sätter potatis
Rädisor
Rucola
Vintersallat
Gröngödsling (honungsfacelia, blodklöver, blå lupin med flera)

 

Försådd för senare utplantering i tunnelväxthus:
Sallat
Rödbeta
Brukale/blomsterkål
Sprouting broccoli
Squash
Persilja

 

Direktsådd tunnelväxthus:
Rädisor

 

Odla mycket!
Jag nämnde pluggbrätten ovan. Flera av grönsakerna jag sår nu ska ge skörd under hela vintern, eller åtminstone en stor del av den, till en stor familj. Jag behöver odla mycket av nästan allt för att det ska bli någon mening med det. Tänk på det du med - att odla så det verkligen gör någon skillnad för hushållet. Så inte tre krukor med persilja - så trettio. Varför då? Under vintern när persiljan ska skördas i tunnelväxthuset är det för mörkt och kallt för att plantorna ska kunna växa vidare efter skörd. Likadant är det med kål, spenat, vintersallat och annat. Det måste finnas nog plantor att skörda av under lång tid, utan att de hinner växa upp igen efter skörd. Så betydligt mer än du från början tror dig kunna äta upp! Det är hela nyckeln med vinterodlingen, att inte småfjutta och dutta. Ta i från tårna så har du mat att äta hela vintern!

Salladskålen på bilden överst såddes i juli, planterades ut på friland i augusti och skördades i november. Det vägde cirka 2 kilo då de större foderbladen var bortplockade. I klippet nedan kan du se en del av grönsakerna som såtts under sommaren och som gett en sen skörd i tunnelväxthuset.
/Sara Bäckmo

 




 

14. juli 2016