Samla löv till köksträdgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Samla löv till köksträdgården

Löv är en bra resurs i trädgården. Så bra att jag inte tycker att jag har nog själv. Jag brukar hämta hem en hel del säckar från vänner och bekanta som jag använder.

Barnens pappa har varit i New York och de små glider omkring i alldeles för stora t-shirts där det står "I love NY". Jag skulle vilja ha en t-shirt med texten "I love löv". Det bruna guldet ligger utspritt över hela trädgården och ropar om att bli ihopsamlade innan det kommer en höstvind och blåser bort allt.

 

Ett barn krattar stora högar av nedfallna höstlöv.

Den ivriga sexåringen har gjort många små högar och snart ska de packas ner i säckar. Jag brukar göra så eftersom jag på rak arm inte kan säga exakt var löven gör störst nytta. Jag behöver tänka några varv på hur de disponeras bäst och i väntan på det lagras de i säck, precis som annat material på väg från en plats till en annan i trädgården.

Vi har tre stora askar på tomten. De levererar mängder med löv under hösten. Alla faller samtidigt. I köksträdgården använder jag dem på olika sätt.

 

De stora askarna på framsidan är mer än dubbelt så höga som huset.

En bra sak att komma ihåg när det gäller löv i en odling är att löven i sig inte bidrar med särskilt mycket näring. Som riktmärke brukar sägas att färgglatt och grönt växtmaterial ger mycket näring, medan det som är brunt och dant ger lite. Det löv ger är däremot en jättefin struktur i jorden. Därför försöker jag under hela året att ge bäddarna så mycket jag kan av bägge delar material. En blandad kompott gör maskarna glada och de producerar mängder med fin jord när de äter upp och bajsar ut materialet jag ger dem.

En del löv gräver jag rätt och slätt ner i odlingsbäddar, typ djupbäddar. Jag bryr mig inte alls om vilka slags löv det är jag använder - alla förmultnar i sinom tid. Dessutom är jag så säker på att jag tillför nog med organiskt material som också göder bädden att jag inte behöver vara så noga med det, tycker jag.

Jag använder mycket löv att täcka med. Det är helt suveränt på hösten. Oftast lägger jag då grönt material, som blast från skördade grönsaker, gräsklipp eller liknande, närmast jorden. Över det hamnar löven, innan jag toppar med något som tynger ner täckmaterialet så det inte flyger iväg. Till exempel halm, gräsklipp, ensilage eller nåt annat. Om det inte finns material att lägga över löven funkar ett gäng kompostgaller också. Viktigt är att de läggs över bädden så de täcker så stor yta som möjligt.

 

Ett barn i arbetsbyxor krattar löv.
Ett litet barn bär löv i händerna.
Ihopkrattade löv har lagts i en stor svart sopsäck.

 

Ett annat användningsområde är att låta löven ligga kvar i sina säckar för att fungera som strömaterial i mina jordfabriker under vintern. Jag brukar förbereda en dubbel pallkrage, eller två, där jag lägger i vinterns Bokashi-kompost. Den varvar jag med löv i kragen, som också täcks med lock. När lådan är full toppas den med jord och används som kallbänk tidigt under våren. Det här är ett helt suveränt sätt att skapa ny odlingsyta. När sommaren eller hösten kommer är det bara att gräva ur bädden och då finns bara finaste jord kvar, och kanske ett och annat krabbskal, kycklingben eller äggskal.

Löv är en bra resurs i trädgården. Så bra att jag inte tycker att jag har nog själv. Jag brukar hämta hem en hel del säckar från vänner och bekanta som jag använder. Det går också bra att fråga till exempel på kyrkan i byn, ett bostadsbolag eller annat ställe som samlar upp löv under hösten. Ett bra tips är att slänga ut en fråga i sociala medier och erbjuda dig att hämta det som någon ändå tänkt att köra till tippen. För jo, det finns mängder av människor som kör iväg löv till tippen. Helknasigt, tycker en annan. Norpa dem fort och ge några fina grönsaker i utbyte nästa år!

I klippet nedan visar jag hur jag täcker en odlingsbädd från grunden med ett ordentligt lager täckmaterial. Funkar fint att göra nu på hösten.
/Sara Bäckmo

21. oktober 2015