Skördar paprikor på friland

Årets skörd av paprika på friland har varit mycket bra. 'Lipstick' har vuxit bäst och gett störst frukter. Trots en kall försommar blir det mycket att skörda nu i september ute i trädgården.

En back med röda paprikor

Nyskördad paprika direkt från min lilla köksträdgård i september.

 

Det är ju ett lyxproblem att behöva avsätta tid till att slanta paprika och stoppa i frysen. Det brukar bli en hel del paprika att frysa varje år - men det är sällan merparten skördas på friland! I år har jag odlat riktigt fina paprikor i lilla köksträdgården på berget. De har mognat en och en i maklig takt fram till nu. I mitten av september är det dags att skörda en liten back då och då.

 

Läs mer: Paprika på friland 

 

En odlingsplats inramad av flätade grenar.

Så här såg växtplatsen ut i början av sommaren. Kompostbädden har sjunkit ihop något och en droppslang ligger i mitten och vattnar då jag vrider på vattenslangen.

 

Vad odlar du där?

Den här odlingsplatsen gjordes i april. Den består av en flätad ram som fyllts med halm, hästskit, ull och gräsklipp. I detta material planterade hyggligt fina och välvuxna paprikor, som såtts redan i januari och börjat sätta blommor inomhus under våren.

Under sommaren har många förbipasserande kliat sig i huvudet och undrat vad det är som växer i bädden. Det ser liksom ut som paprikor, men inte kan man väl odla paprikor på friland bara sådär? Och dessutom i en trädgård med så mycket sten? Och där det blåser så mycket?

Jodå!

Du kan inte odla vilka paprikor som helst på friland, dock. Det är bra om sorterna valts med omsorg. De flesta paprikor har lång utvecklingstid, de behöver alltså lång tid på sig att växa för att hinna bilda frukt som mognar. Det flesta sorter som säljs av de större fröföretagen i Sverige är provodlade i vårt klimat och hinner ge frukt. Men kanske inte på friland.

 

Läs mer: Paprika - tips för sådd

 

Närbild på grön omogen paprika på en planta.

Det tar tid för paprikorna att mogna. De bildas ganska snabbt efter blomning (om blomman pollinerats) men utvecklas sedan långsamt. De är gröna en lång tid och blir sedan röda, eller annan färg.

 

Om du är sugen på att odla paprika ska du leta efter sorter som har kort utvecklingstid. De behöver alltså inte vansinnigt lång och varm säsong på sig för att mogna. Stora fröföretag i Sverige brukar provodla sina sorter, för att kunna ge tips om sorter som till exempel lämpar sig för frilandsodling eller växthusodling.

Sorterna jag odlar i år heter 'Lipstick' och 'King of the North'. Bägge lämpar sig för odling på friland. 'Lipstick' har frukter med spetsig topp och 'King of the North' är mer lik en klassisk köpepaprika med rund topp. Dock kan den ha lite avvikande form beroende på hur den utvecklats, särskilt på friland kan de se lite annorlunda ut.

 

Läs mer: Eftermogna och frysa paprika

 

Även om våren var väldigt kall har frukterna hunnit utvecklas. Jag började skörda de första sent i juli och har skördat ett litet gäng under augusti. I september kom den stora boomen. Paprikorna som inte hunnit mogna på plantorna försöker jag eftermogna inomhus. Det brukar gå fint och många mognar, dock inte alla.

 

En röd paprika med spetsig ände hålls i en hand.

Sorten 'Lipstick' bildar läckra röda paprikor med spetsig topp.

 

En back röd paprika bredvid gröna plantor.

Jag är väldigt nöjd med årets skörd av paprikor! Innan jag fryser in skörden ska jag se till att göra fyllda paprikor som långbakats i ugn med mycket olivolja. Det är så gott!

 

Tips för frilandsodling

  • välj en solig plats
  • se till att jorden är väl gödslad
  • låt inte plantorna torka ut
  • täckodla gärna för mer näring och fukt till jorden
  • insekter sköter pollineringen

 

Blir du peppad att testa odla mer paprika nästa år? Det blir jag! Det är första gången jag odlar paprika här i min lilla köksträdgård och resultatet är ju alldeles för bra för att jag ska kunna hålla mig från att försöka göra något liknande nästa år. Bäst att börja förbereda redan nu med att täckodla!
/Sara Bäckmo

23. september 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *