Elva nördiga tips om vintersådd - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Elva nördiga tips om vintersådd

Varje år sår jag grönsaker på vintern utomhus. Jag har några fiffiga saker som jag brukar tänka extra på vid vintersådd. Här har jag samlat en nördig lista med tips som du kan ha nytta av.

Byttor med jord och fröer som grott.

Bild från senvintern 2020 då vintersådder i askar och byttor gror i tunnelväxthuset.

 

Just nu är jag i färd med att fylla upp mina växtplatser med sådder. Ja, jag sår mitt i vintern! De flesta av er som följer mig vet vid det här laget vad vintersådd är och många har provat själva. Kanske har du till och med börjat tänka att också i din trädgård kan vintersådd bli en metod som liksom bär trädgården?

Ungefär en fjärdedel av min totala odlingsyta brukar bli sådd under vintern. Jag sår både på friland, i tunnelväxthusen, i pallkragar och i krukor. Och så i alla möjliga små lådor och askar förstås. Det är kul och mycket användbart!

Idag vill jag dela några tips till dig som provat att så på vintern en eller flera gånger och som vill få lite nya saker att tänka på. I det här inlägget får du en lista med elva användbara tips om vintersådd. Vill du veta mer om vintersådd, vad det är och varför vi gör det, tycker jag att du ska kika i länken nedan. Där finns massor med info!

 

Läs mer: Vintersådd för rookies

 

Röda flikiga blad som odlas i kruka.

Det här är en rödbladig bladraps som är bredsådd på vintern i en stor kruka, den stod i tunnelväxthuset. Bladen är sjukt snygga och väldigt goda! Många besökare fick ha-begär efter att ha provsmakat. Minns ej sortnamn.

Bredsådd

Istället för att så fröerna ett och ett - använd tekniken bredsådd där fröerna strösslas ut ganska tätt i raden. Då blir det nästan garanterat något att skörda, även om vissa plantor fryser bort eller blir mat till sniglar.

 

Sikta på småblad

Den tidigaste skörden är alltid liten. Tänk på det redan när du sår. Små blad kan odlas tätt, tätt i raden och raderna behöver inte ligga långt från varandra. Det gäller oavsett om du vintersår i växthus, på friland, i krukor eller i pallkragar. Ibland kan du till och med skippa rader helt och strö ut fröerna i en hel pallkrage. Små blad skördas sedan snabbt och ytan kan användas till andra sådder eller planteringar.

 

Så i rader

Om du odlar på en plats där det kan finnas självsådda ogräs är det fiffigast att så fröerna i rader. Då ser du lättare vad du vill behålla i bädden och vad du ska rensa bort. Särskilt bra för dig som är ny grönsaksodlare. Men bra för oss andra att påminna oss om också då och då. Rader underlättar.

 

Bild på en odlingsbädd sedd ovanifrån med olika gröna blad i prydliga rader.

Den här bädden såddes med blandade bladgrönsaker, rädisor och morötter i mitten av februari 2020. Även då växterna är små är det lätt att rensa mellan raderna med ett litet rensverktyg.

 

Samma grönsak på flera platser

För att sprida ut riskerna under vintern är det bra att så dina favoritgrönsaker på flera platser. Förutsättningarna skiljer sig ofta mellan bäddarna, till och med i ett växthus kan vissa platser ha bättre förutsättningar och grönsakerna klara sig lite bättre.

 

Så vid upprepade tillfällen

Av samma anledning som ovan är det bra att sprida ut sådderna och göra dem vid några olika tillfällen. Ibland klarar sig de tidigaste sådderna bäst och ibland de sena. Med alla ägg i en korg (eller alla fröer i jorden vid exakt samma tidpunkt och på exakt samma plats) är risken att misslyckas större.

 

Läs mer: Första vintersådderna i december

 

Långsamtväxande och snabbväxande

Tänk noga på hur du placerar sorterna i landet, beroende på hur du tänkt använda landet senare. Vid vintersådd är det ibland klurigt med grönsaker som ska stå länge i landet, till exempel morötter, palsternackor och svartrötter. Jag brukar försöka dela upp, så att jag odlar snabbväxande på en plats och långsamtväxande grönsaker för sig. Det underlättar senare under säsongen.

 

En korg med läckra bladgrönsaker och orangea späda morötter.

Tidiga bladgrönsaker och morötter, där morötterna vuxit upp från vintersådd i växthuset. Bönorna har också odlats i växthus, från sådd inomhus i mars och utplanterad i april i tunnelväxthuset.

 

Offra gamla fröer

Som de hamstrar vi är blir fröförråden ibland onödigt stora. Offra fröslattar till vintersådd. Blanda gamla sallatsfröer, kålfröer och andra bladgrönsaker till egna frömixar. Gamla fröer har ofta sämre grobarhet, i alla fall om du som jag slarvar lite med förvaringen, men det märks knappt när fröerna blandas och bredsås.

 

Förodla utplanteringsväxter

Det är inte bara grönsaker som ska skördas och ätas direkt från växtplatsen som kan vintersås. I växthusbäddar och pallkragar är det utmärkt att vinterså till exempel kål, som får växa upp till hanterliga plantor från vintersådd och sedan grävs upp för att flyttas ut i landet. Det passar också för till exempel sallat, salladslök och många sommarblommor.

 

En vackert grön och bronsfärgad sallad med knutna huvuden och rundade blad står framför svartkål med blad som små mörkgröna palmer.

Sallat ’Cegolaine’ sällskapar med tätt sådd svartkål som skördas blad för blad. Sallaten är övervintrad i tunnelväxthuset och svartkålen sådd i rad på plats. Plantorna kan sedan grävas upp och planteras ute i köksträdgården.

 

Undvik tomater

Det är populärt att prata om vintersådd av tomat och det är verkligen roligt och spännande att testa. Men om du köpt på dig dyra fröer eller längtar efter skörd av en särskild sort - låt bli att så ute på vintern. Små tomatplantor är känsliga för frost och temperaturväxlingar som finns i delar av vårt land. Svårast är det i klimat där temperaturen varierar stort och där det till exempel kommer en sen nattfrost i maj. I kallare klimat gror fröerna senare och klarar sig ofta bättre, men då med betydligt senare skörd som resultat, än om tomaterna sås inomhus.

 

Krukor med jord i ett emaljtråg utomhus i snö.

Mina experiment av vintersådd tomat har omfattat sådder i krukor, pluggbrätten, odlingstråg och jordbäddar i växthus och utomhus. Inget har gett pålitligt resultat som gör det värt att omsätta i större skala i min odling.

 

Vattna inte innan kyla

På en blöt växtplats är det större risk att fröerna förstörs under vintern, om kylan kommer och går. Om du vintersår i växthus tycker jag att du ska avvakta med att vattna om du står precis inför en köldperiod. Låt fröerna vila i jorden utan vattning och vattna först när du tycker det börjar bli dags att väcka fröerna. Om vintern är mild är det en god idé att vattna innan sådd, men bara om du tror att jorden hinner suga upp vattnet eller att vattnet hinner rinna ner ordentligt i jorden. Det är inte bra om det ligger vatten i små luftfickor i jorden, då är det risk att fröer som nyss grott under jorden fryser sönder.

Försena groning

Undvik att täcka sådder med fiberduk och lock och grejer i hopp om tidig groning innan växterna har en ärlig chans att klara sig. Många grönsaker gror tidigt, men riskerar att frysa bort om det kommer en lång vinterperiod efter groning. Vänta till februari eller så här i södra Sverige, innan du täcker och börjar behandla sådden som något som ska gro och växa inom kort tid.

 

En spenatbädd i tunnelväxthuset sedd ovanifrån.

Spenat är den kanske allra bästa bladgrönsaken att så under vintern. Jag ska skriva mer om den inom kort.

 

Det finns mycket att säga om att så på vintern. Det är många saker att fundera på och ta hänsyn till. Och du måste räkna med att det varje år är en del saker som går åt pipsvängen. Men jag brukar tänka att även om en del av det jag sår inte blir något, eller inte blir bra, så räcker resten till att försörja familjen med grönt under den tidigaste våren. Dessutom blir plantorna från vintersådd som kan sättas ut i landet, extra värdefulla eftersom vintersådden sparat mig både tid och plats.

I min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt kan du läsa mer om hur jag odlar på vintern, följa med i såschema och ta del av både lyckade och misslyckade experiment. Boken finns signerad i min webbutik.
/Sara Bäckmo

 

 

 

28. december 2020

3 svar till “Elva nördiga tips om vintersådd”

  1. sandra skriver:

    Hej! Jag vill så gärna vinter så men jag har inte ett växthus att sätta in mina sommarblommor när de tittar upp i plastlådorna. HUR gör jag när blommorna tittar upp? Placerar jag ut de i trädgården där de ska stå eller måste jag in med alla knoppar in i varma huset?
    Ha en fin dag!

    • Kristina skriver:

      Jag tänkte testa så sommarblommor i glasslådor som får stå i en större låda med lock.
      En jkla råtta åt upp det jag hade i växthuset i fjol så nu är det krig ??

  2. sofia.kocher skriver:

    Vad fint med spenaten och musselskalen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *