Vintersådd för rookies - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vintersådd för rookies

Vad innebär det att vinterså? Vilka grönsaker och blommor är enkla att börja med? Ska jag vattna? När gror det? Och passar det verkligen att vinterså överallt?

Bild på tråg fyllda med jord.

Gamla vindruvs-askar är bra att använda till vintersådder. Här är min uppsättning för vintern 2020, allt placerat på en hylla upphissad i taket i mitt stora tunnelväxthus.

 

För tio år sedan var begreppet vintersådd tämligen okänt här i Sverige. 2014 när jag köpte mitt första tunnelväxthus för att försöka få igång någon form av odling just på vintern och utforska att både så och skörda under en längre tid på året, var det bara några få entusiaster som hurrade. Långt många fler var oerhört skeptiska och drog till med den klassiska "det-går-inte-så-har-vi-aldrig-gjort". Tiderna förändras. Och inte minst klimatet.

Nu är vi otroligt många som sår på vintern och många är nyfikna på att prova. Nästan varje gång jag delar något om vintersådd får jag frågor från odlare som aldrig förut sått på vintern. Det här är ett blogginlägg för att väldigt basic förklara vad vintersådd är, hur man kan göra om man vill prova för första gången och vilka växter som är lätta att börja med. Ta dig gärna tid att titta vidare i länkar och/videos jag föreslår för att lära dig mer.

 

Läs mer: Tio favoriter för vintersådd

 

Kort fakta om vintersådd

  • så grönsaker, sommarblommor, perenner
  • så utomhus eller i växthus när det är kallt
  • sådden tas aldrig in
  • fröerna gror när jorden värmts upp på våren
  • ger oftast snabbare skörd än vid vårsådd
  • funkar oavsett om du odlar i södra eller norra Sverige

Därtill innebär vintersådd ofta att man har möjlighet att så mycket mer än om sådden till exempel görs inomhus, eftersom man inte behöver ta hänsyn till begränsade ytor och varken behöver ha värmemattor eller extraljus. Det är en av de stora fördelarna.

 

 

Vad är vintersådd?

Vintersådd bygger på den enkla principen att försöka göra så som växterna gör naturligt. Många växter släpper sina fröer rakt ner på jorden efter blomning och frösättning - våren därpå gror de. Tänk dig alla ringblommor och andra växter som gror villigt i landet efter en kall vinter, då fröerna legat och vilat på jorden.

Vintersådd kan göras på en liten utvald plats, en bytta eller kruka, men också direkt ute i landet eller i en pallkrage. Ofta görs vintersådd av grönsaker för att odlaren vill ha en supertidig skörd av till exempel bladgrönsaker. Då är det extra bra att skydda sådden och kanske göra den i ett växthus eller i en pallkrage täckt med genomskinligt lock, en så kallad kallbänk.

Alla fröer är förprogrammerade att gro vid vissa förutsättningar, när jorden är si eller så varm till exempel. Om fröerna sås på vintern ligger de i jorden och förbereder sig och när det blir lite varmt i jorden på våren gror det.

En del tycker att det låter jättekonstigt att så på vintern men de flesta som provar blir så nöjda att de aldrig kan tänka sig skippa vintersådden.

 

 

Fyra grönsaker att prova

Antalet grönsaker, sommarblommor och perenna växter som kan sås på vintern är mycket lång. Men om du vill odla grönsaker och är helt nybörjare så vill jag särskilt tipsa om dessa tre som är mycket enkla att börja med.

  • sallat - fröerna tål att ligga i kall jord, de ruttnar inte, och gror fint redan i sval jord på våren
  • svartkål - all kål går att så på vintern men svartkål och grönkål är enklast för snabb skörd
  • rucola - perfekt att så för tidiga smörgåsgrönsaker, gror något senare än sallat men växer mycket fint utan angrepp tidigt på våren
  • spenat - mycket tålig och ger årets bäst resultat om den sås på vintern, gärna i växthus

 

Läs mer: Tips på superenkel vintersådd i växthus

 

Fyra sommarblommor att prova

Genom att så sommarblommor på vintern utomhus kan du odla mer blommor och fler sorter. Så i askar och tråg som får stå i växthus, pallkragar, plastbackar eller bara utomhus under ett litet skydd. Här är fyra favoriter att så på vintern.

  • ringblommor - dessa självsår sig enkelt på friland, men du kan också så i byttor för att ha plantor att sätta ut på våren på väl valda platser
  • blåklint - perfekt med tidiga plantor från vintersådd eftersom blomningen blir så tidig då
  • rosenskära - en favorit att vinterså och sätta ut som vacker utfyllnad i landen
  • vallmo - underbar sommarblomma som passar fint att vinterså och sätta ut i rabatter och grönsaksland som samplantering

 

 

Gör så här

Det är mycket enkelt att vinterså. Gör sådderna från december och framåt, tidigare (innan snön kommer) om du odlar långt norröver och vill så i pallkragar eller land på friland.

Så i tråg

Så som vanligt i tråg eller krukor, täck med lite jord men undvik att vattna. Om du vill kan du ställa sådden utomhus i en vecka eller så, då fuktas jorden lite av vinterns nederbörd. Ställ sedan i växthus, en pallkrage med lock, kallt uterum eller på en plats ute där sådden inte dränks av vårregn eller stora snöfall. En plastback med hål i locket är en bra plats om du inte har växthus.

 

 

 

Vattna mycket sparsamt, kanske inte ens alls i början. Det är dock bra att fukta jorden lätt genom att pudra över lite snö då och då om det finns, eller spraya över lite vatten om det är milt ute.

I februari-mars brukar sådden gro, beroende på var du har din sådd. Då är det också dags att se till att jorden inte torkar ut så att sådden förstörs. Fortsätt att fukta jorden lätt. Groningen blir senare om du odlar i kallare klimat norröver.

 

Så i landen

Om du vill så i landen utomhus är det bäst att välja platser som du kan skydda på olika vis, till exempel med galler eller olika slags fiberdukar eller nät. Det är lätt hänt att katter och andra djur krafsar i landen och förstör sådden under vintern. Så när det är barmark, innan snön kommer på senhösten (bra för er som odlar norröver) eller under vintern i en period då det inte är snö. Använd gärna en pallkrage eller liknande som lätt kan skyddas med kompostgaller.

  • gödsla gärna växtplatsen genom att gräva ner någon typ av gödsel innan sådden
  • dra upp fåror i jorden (ganska tätt eftersom vintersådda grönsakerna ska skördas snabbt och inte behöver växa sig så stora)
  • strössla ut fröerna i fårorna eller bredså utan fåror och täck lätt med jord
  • lägg ett galler över jorden som skydd mot katter och andra djur
  • efter några veckor kan en fiberduk eller genomskinligt lock läggas över sådden för att locka den att gro tidigare på våren

 

 

Odlare norröver som inte provat vintersådd är ibland tveksamma till den här metoden och en första reaktion är ofta att det bara är för oss som odlar i söder. Men det stämmer inte. I norr kan vintersådd ge extra tidig skörd, precis som i söder, eftersom säsongen är extra kort där. En viktig förberedelse är dock att i god tid göra iordning ytor som kan sås på vintern, i växthus eller odlingslådor som hålls snöfria under en del av vintern. Det är trixigare - men det går!

 

Läs mer: Vintersådd spenat i Lappland

 

Tänk på att

  • så inte för tidigt, om det är mycket milt riskerar fröerna att gro och sedan frysa sönder om det kommer en köldknäpp
  • undvik att vattna så mycket att jorden riskerar att frysa till en isklump och skada fröerna
  • om du täckodlar ska sådden inte täckas med halm, gräsklipp eller liknande, då riskerar fröerna att kvävas när de gror, jorden ska vara bar
  • våga prova, inget är viktigare än att göra sig egna erfarenheter och dra slutsatser om den egna trädgårdens möjligheter

 

Det viktigaste nu under vintern är kanske att försöka göra sådden så du kommer igång. Efterhand kan du sedan läsa mer och lära dig om hur du hanterar plantorna när de grott. Jag har skrivit en bok som heter Vinterodling - Skörda när det är kallt och där finns rejält med info om vintersådd.

Hoppas du vågar prova vintersådd. Stort lycka till!
/Sara Bäckmo

08. december 2020

14 svar till “Vintersådd för rookies”

  1. Karin Persson skriver:

    Vilka bra tips! Jag undrar dock hur du skolar om exempelvis dill eller persilja som är odlad i plastback? De är ju inte "en planta" på samma sätt som ex kål eller sallad.

    • Anna skriver:

      Sent svar på din fråga så du har kanske redan klurat ut hur du ska göra. Du planterar om hela klustret av plantor i en större kruka eller tråg, eller planterar ut hela klustret i landet beroende på när du sått och hur du vill/odla vidare. Dill har jag t ex sått i ett stort tråg i växthuset och sedan planterar ut hela ”tråget” i en pallkrage på våren när jorden tinat. Låt plantorna i så fall vänja sig lite med utelivet först så de tål vind och sol.

  2. […] Läs mer: Vintersådd för rookies (om vad vintersådd är) […]

  3. Görel Löwe skriver:

    Hej,
    Hur har du gjort ”locket”till pallkragen?
    Mvh
    Görel Löwe

  4. annaksommar skriver:

    Vintersådd är livet! Det är så kul att göra sådder nu och det är fantastiskt att skörda tidigt. Förra året gick mina vintersådder bra, men jag hade behövt vara bättre på att fylla på under våren/simmaren. Det blev jättebra ändå, men det är kul att alltid ha något att jobba på. Tack för inspirationen Sara! Ser fram emot TV programmet med! ❤️/Anna

  5. Amanda skriver:

    Hej!
    Tänkte ge mig i kast att för första gången vinterså lite sallad och blommor. Tänkte göra det i pallkrage med lock. Men vad ska man ha för lock till? 🙂

  6. Lisa skriver:

    Hej Sara!
    Jag gjorde min första vintersådd i december, i tråg i plastback ute. Nu i mitten av mars har de fortfarande inte grott. Kan något ha gått fel eller är det bara lite trögt tror du? Bor i Göteborgsområdet.

  7. Therése Persson skriver:

    Hej! Hur gödslad måste jorden under snötäcket? Sugen på att prova, men den frusna jorden jag har i pallkragarna är “utarmad” från förra årets grödor.

  8. Jessica skriver:

    Hur gör jag om det börjar gro för tidigt, dvs om det finns stor risk att de små babyplantorna fryser sönder? Kan jag ta in den och låta den växa inomhus tills det är dags att plantera ut?

  9. Kristina Norborg skriver:

    Hur kallt ska det vara? Här i Skåne hade vi ingen meteorologisk vinter senast. Och så undrar jag om det funkar att täcka med fiberduk/plastskiva direkt efter sådd?

  10. Heléne skriver:

    Hur går det med sådderna när de har grott och det kan vara 25-30 grader varmt i växthuset på dagarna och kanske minus på nätterna?

  11. Malin Otter Fröjd skriver:

    Bor i zon 6/7, så vi har oftast tvåsiffriga minusgrader ute nu. Kan jag så i rumstempererad jord och sedan direkt ställa ut dem i växthuset (som är lika kallt som allt annat ute)? Eller bör jorden vara kallare?

  12. Sara skriver:

    Hej! Tack för inspirationen! Har vågar mig på att testa i år. Har en fråga, är det viktigt med lock? Tänker att det ska efterlikna hur frön sås i naturen. Det kan ju bli för varmt eller för torrt. Går det bra att så frön i krukor ute utan lock?

  13. Elsa-Marie skriver:

    Hej! Hur sent kan man vinterså? Är mitt i att starta upp min trädgård och är verkligen nybörjare och blev bekant med begreppet ganska nyss. Idag är det 1/3 men jag har sett att det vankas minusgrader om nån vecka. Är det värt att testa eller är jag försent ute?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *